Ontstaan

Rond 2008 kende elk NHV-district regio- en selectietrainingen. In dat jaar besloten vertegenwoordigers van Topsport Talentschool Tabor College uit Hoorn en handbalverenigingen SEW en Volendam om een handbalschool op te richten, met als doel de ontwikkeling van jong handbaltalent te stimuleren.

Er ontstond al snel een selectie ‘Noord’ die boven het IJ trainde en een selectie ‘Zuid’ die in de sporthallen Zuid naast het Olympisch Stadion gehuisvest was. Uit de selecties van de Handbalschool NH werd het districtsteam geselecteerd dat jaarlijks meedeed aan de nationale districtskampioenschappen.

Handbalschool Noord-Holland is één van de eerste handbalscholen die zich een door het NHV gecertificeerde handbalschool mocht noemen. In het bestuur van de stichting hebben vertegenwoordigers van verenigingen geen zetel. De NHV-handbalscholen voeren het beleid van het NHV ten aanzien van talentontwikkeling uit.

In 2011 staakte de Provincie de financiële ondersteuning van Handbalschool NH en werden Schagerbrug en Alkmaar de locaties waar getraind ging worden. Vanaf 2013 ondersteunt Sportstad Alkmaar Handbalschool NH en wordt in de vernieuwde De Meent en in Schagerbrug getraind.

In 2017 start het RTC Noordwest in Alkmaar en kunnen de toptalenten van Handbalschool NH via het RTC doorstromen naar de nationale jeugdselecties.